Avhørsmetodisk kvalitet i avhør av førskolebarn

Funn fra Barneavhørsstudien

Forfattere

  • Miriam Sinkerud Johnson OsloMet - storbyuniversitetet
  • Gunn Astrid Baugerud OsloMet - storbyuniversitetet
  • Rolf Magnus Grung OsloMet - storbyuniversitetet
  • Ragnhild Klingenberg Røed OsloMet - storbyuniversitetet

Sammendrag

Vold og overgrep mot barn er et omfattende og alvorlig samfunnsproblem. Avhør av barn som en sentral del av politiets etterforskning i slike saker har fått økt oppmerksomhet de siste årene. I møte med utsatte barn i avhør, hviler det et overordnet ansvar for å tilrettelegge for å gi barn de beste forutsetninger for å formidle sine erfaringer på en fri og upåvirket måte, med det formål å komme frem til sannheten om de forhold etterforskningen gjelder. Sentralt i denne prosessen er avhør av høy avhørsmetodisk kvalitet som innhenter nøyaktig og pålitelig informasjon på en adekvat og effektiv måte, og som ivaretar menneskerettigheter og rettssikkerhetsmessige prinsipper.

Riksadvokaten har spesifikt fremhevet ulike kvalitetsindikatorer i etterforskningsfeltet, herunder kompetanse, praksis, trening og evaluering, for å sikre målrettet og effektiv straffesaksbehandling i politiets etterforskningsarbeid. Saker som involverer sårbare fornærmede må behandles med særlig grundighet og prioritet. Betydningen av særskilte utfordringer i saker hvor barn er sentrale vitner, fordrer kontinuerlig oppmerksomhet mot kvaliteten på etterforskningen og avhørsmetodisk kvalitet for å ivareta både barnas og siktedes rettssikkerhet (Riksadvokaten, Rundskriv 1/2019).

Å tilrettelegge for at barn med ulike utviklingsmessige forutsetninger og erfaringsgrunnlag kan gi pålitelig informasjon i avhør er imidlertid en spesialistoppgave som forutsetter et bredt kunnskapsgrunnlag, spesialisert opplæring og ferdighetstrening over tid.

Denne rapporten presenterer funn fra Barneavhørsstudien, hvor det overordnede målet har vært å kartlegge avhørsmetodisk kvalitet i et nasjonalt utvalg av sekvensielle avhør av særlige sårbare personer, med utgangspunkt i internasjonalt anerkjente kvalitetsindikatorer og beste praksis. Rapporten gir et forskningsbasert kunnskapsgrunnlag som viser tendenser i nasjonal avhørspraksis på tvers av alle politidistrikter i Norge. Gjennom anbefalinger for ulike forbedringsområder og tiltak basert på forskningsfunn, er målet å bidra til større fokus på en forskningsbasert tilnærming i avhør av særlig sårbare, som kan bidra til økt støtte til politietterforskere som skal gjennomføre dette viktige og ressurskrevende arbeidet.

Nedlastinger

Publisert

2024-12-19

Utgave

Seksjon

Rapporter